Een vakantie op Bali staat niet voor niets erg hoog op het verlanglijstje van veel Nederlandse reizigers! Vanwege het klimaat besluiten Nederlanders hun spullen te pakken en een reis te maken naar het zonovergoten Bali of zélfs te emigreren. Vandaag lees je over het klimaat op Bali zodat jij de beste reisperiode kunt bepalen.
TROPISCH KLIMAAT
Bali kent een tropisch klimaat met twee seizoenen. Vanaf oktober tot april spreekt men over het regenseizoen, valt er vrijwel iedere dag een bui en ligt de luchtvochtigheid een stuk hoger. Van april tot september is het droge seizoen. De temperatuur op Bali is gedurende het hele jaar constant doordat het eiland vlak bij de evenaar ligt. In het natte seizoen ligt de relatieve luchtvochtigheid hoger, waardoor het klammer en benauwder aanvoelt dan tijdens het droge seizoen. De relatieve luchtvochtigheid ligt van april tot en met september tussen de 60 en 70 procent. Tijdens het natte seizoen loopt dit op naar 70 tot 90 procent. Op het eiland komen temperatuur verschillen voor. Dit is niet verwonderlijk als we kijken naar de hoogteverschillen. Ook zien we een temperatuurverschil tussen het noorden en zuiden van Bali, daar is het zo'n 5°C warmer dan aan de noordkust.
STRANDVAKANTIE & VERKOELING IN DE BERGEN
Bali is dé plek voor een relaxte strandvakantie. De temperaturen liggen rond de overdag tussen de 28 en 32 graden terwijl het ‘s nachts vrijwel altijd afkoelt naar 22 tot 25 graden Celsius. Als de zon schijnt ligt het kwik binnen twee uur na zonsopkomst al bijna tegen het maximum van die dag. Gedurende het jaar komen er weinig variaties voor. Vaak staat er een briesje en de zee-temperatuur is lager (afhankelijk van de stroming) waardoor je een verfrissende duik kunt nemen. Verkoeling vindt je ook in het hoger gelegen binnenland. Op de hoogste plekken kan het zelfs fris worden. Temperaturen dalen 's nachts tot rond de 10°C.
KLIMAATVERANDERING
Dutch do Bali heeft het klimaat zien veranderen. Op dit moment (augustus 2018) is er meer regen gevallen dan vorig jaar. Seizoenen lijken 'in de war' of zelfs te verschuiven. Ook als je met locals spreekt wordt dit steeds vaker opgemerkt. We kunnen elke dag verrast worden door een tropische bui! Een feit is dat er (bijna) geen dag, regen- of droogseizoen, voorbij gaat zonder vitamine-D te vangen.
ORKANEN OP BALI
Ten zuiden van Indonesië en Bali kunnen orkanen voorkomen, maar tot aan Bali reiken ze nooit. Wel kun je te maken krijgen met onweersdepressies die ontstaan zijn in het orkaangebied, maar flink in kracht afgenomen zijn. In zo’n geval heeft Bali wel te maken met zware buien en een stevige wind, maar sprake van orkaankracht is er niet. De kans hierop is het hoogst in de maanden januari, februari en maart.
BESCHERM JE TEGEN DE ZON
Zonaanbidders zullen op Bali over het algemeen niet teleurgesteld worden. De zon schijnt vrolijk op en is krachtig! Vrijwel het hele jaar wordt je blootgesteld aan de hoogste UV-index. Dit betekent dat je voorzichtig moet omgaan met blootstelling aan de zon. De felste uren zijn tussen 11:00-15:00. Gebruik daarom zonnebrandmiddelen met hoge UV-beschermingsfactor! In het natte seizoen schijnt de zon zo'n 7 tot 9 uur per dag. Tijdens het droge seizoen maar liefst 9 tot 10 uur. Niet slecht als we weten dat het overdag slechts 12,5 uur licht is.
TIP: Ben je van plan te gaan surfen? Schaf dan zinc aan om jouw gezicht te beschermen. See you on the next wave! Aldo & Arinda
Comments